Proloog
Door: Luuk Hajema
Blijf op de hoogte en volg Luuk
01 Juni 2022 | Nederland, Groningen
We vertrekken 8 juni pas, maar vandaag gaan we proeffietsen, en en passant ons eerste stempel halen, in de Jacobskerk van Uithuizen, het startpunt van het Jacobspad naar Hasselt (Overijssel), onze eerste halteplaats. Fotograaf Corné Spaeridaens wacht ons op: foto's voor de krant en voor onze blogs.
Het Hogeland!
Dit is bekend terrein, hier voelen we ons thuis, hier zingen we mee met Ede Staal, hier zijn we al honderden keren geweest. Op de racefiets. Heen tegen de noordenwind in, die harder waait naarmate je dichter bij de Waddenzee komt. Terug op ons gemakje, de handen bovenop het stuur, freewheelend naar huis. Zonder kaart of navigatie; we vinden hier blindelings de weg.
Vandaag is het anders. Robuuste toerfietsen met bepakking. Weinig wind, uit het zuidoosten. Met z'n drieën in plaats van met twee, of in m'n eentje. Op ons stuur onze mobiele telefoon, voorzien van een geavanceerd navigatiesysteem, dat ons een rode lijn toont. Zelf zijn we blauwe stipjes, die over het scherm kruipen als vliegen over een ruit. We hoeven alleen de rode lijn te volgen. Goed opletten, en proberen behalve van het scherm ook iets van het landschap en de dorpen mee te krijgen. De kerk van Eenum, die hoog boven het wierdenland uittorent!
Vlakbij Zeerijp gaat het mis.
De rode lijn zegt links.
Daar staat een bord dat aangeeft dat de weg is afgesloten.
"Rechts!' schreeuwt Henk, die doorgaans met geen stok van de rode lijn is af te krijgen.
"Sinds wanneer laten we ons door een verkeersbordje tegenhouden?" roep ik.
Ik kijk om. De weg lijkt vrij. Intussen knijpt Henk in de remmen: de krachtige hydraulische remmen van zijn Santos Travel Lite. Hij staat binnen vijf meter stil.
Sjon kan net op tijd stoppen. Ik kijk weer voor me. Te laat.
M'n fiets is nog heel. Die van Sjon ook. Op m'n rechterknie zit een schram. Maar hoe is het mijn linkerhand? Daar landde ik op. De duim bloedt en de vingers doen pijn, maar ik kan alles nog bewegen. Niets gebroken. Het zal wel blauw en dik worden. Gelukkig vertrekken we 8 juni pas, dit is een proefritje!
03 Juni 2022 - 20:32
Tom:
Courage!! Wat een avontuur. -
08 Juni 2022 - 17:11
Karin:
Veel succes, hoop op snel herstel van je hand!
En natuurlijk op een geweldige tocht voor jullie!